Kurczak w sosie koperkowym

Opublikowano: 09.06.2021 r.
Świeża pierś kurczaka, aromatyczna śmietanka kremowa i pęczek koperku to kluczowe składniki tego pysznego dania. Dodatkowo, cebula i czosnek nadają mu wyrazistości i głębi smaku. Ten prosty przepis łączy w sobie delikatność mięsa z bogactwem sosu koperkowego i jest idealny na codzienny obiad.
Składniki dla 3 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g
- Koperek - 30 g (1 garść, 3 łyżki)
- Śmietanka kremowa 30% - 340 g
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Cebula czerwona - 50 g (1 mała cebula)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki czosnku)
- Olej rzepakowy - 40 ml (4 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, praska do czosnku
Przepis krok po kroku
- Obie cebule obierz i pokrój w kostkę.
- Koperek posiekaj.
- Mięso z piersi kurczaka opłucz i osusz, a potem pozbądź się błonek. Następnie pokrój mięso na mniejsze kawałki i posyp je solą, świeżo mielonym pieprzem oraz odrobiną przyprawy do kurczaka.
- Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, a potem wrzuć kurczaka. Mięso smaż do momentu, aż będzie lekko przyrumienione. Następnie odłóż je na talerz.
- Na tej samej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i wrzuć cebule. Smaż je do zeszklenia (ok. 3-4 min), a potem dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Po 1 minucie dorzuć mięso oraz wlej śmietanę.
- Wymieszaj i duś pod przykryciem ok. 10 min.
- Dodaj koperek, wymieszaj i gotuj ok. 2 min.