Kurczak w sosie jogurtowym

Opublikowano: 23.10.2022 r.
Piersi kurczaka, jogurt grecki, sok z cytryny i czosnek – te cztery składniki tworzą prawdziwe kulinarne cudo: kurczak w sosie jogurtowym. Soczyste mięso, kremowa baza jogurtowa, lekka kwaskowatość cytryny i aromatyczny czosnek to przepis na smakowitą i prostą do przygotowania potrawę, idealną na szybki obiad.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 800 g
- Jogurt grecki pełnotłusty - 300 g
- Sok z cytryny - 20 ml
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Pierś z kurczaka pokrój na porcje.
- Dopraw solą i pieprzem.
- W misce umieść jogurt naturalny i dodaj sok z cytryny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dopraw marynatę solą i pieprzem.
- Umieść kurczaka w marynacie i odstaw na około 3-4 godziny.
- Kurczaka wyłóż na blasze wraz z marynatą.
- Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 25 minut.
- Kurczaka podawaj z dodatkiem świeżych warzyw.
Komentarz dietetyka
Kurczak w sosie jogurtowym to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Kurczak zawiera dużą ilość składników mineralnych i witamin. Kurczak jest nisko kaloryczny i można go podawać osobom na diecie redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny