Kurczak w sosie cytrynowym
Opublikowano: 11.04.2023 r.
Piersi kurczaka, cytryna, śmietanka kremowa i masło – oto najważniejsze składniki, które sprawiają, że kurczak w sosie cytrynowym staje się niezapomnianym daniem. Połączenie delikatnej piersi kurczaka z kremowym sosem cytrynowym tworzy harmonijną kompozycję smaków, która zadowoli każde podniebienie. Aromatyczna cebula i odrobina oliwy z oliwek dopełniają całość.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g
- Cebula - 100 g
- Oliwa z oliwek - 45 ml
- Masło - 70 g
- Śmietanka kremowa 36% - 200 ml
- Mąka pszenna typ 500 - 10 g
- Cytryna - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, rondelek
Przepis krok po kroku
- Kurczaka podziel na mniejsze plastry i natrzyj solą oraz pieprzem.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną drobno cebulę.
- Dodaj powoli plastry mięsa na patelnie. Podsmaż je przez 3 - 4 minuty. Mięso zalej bulionem. Całość duś przez 20 minut.
- W rondelku rozpuść masło.
- Dodaj mąkę, sól, pieprz i sok z 1/2 cytryny. Całość energicznie wymieszaj.
- Zetrzyj skórkę z cytryny i dodaj ją do sosu.
- Wlej śmietankę i mieszaj do momentu połączenia się składników.
- Sos przelej na patelnię z kurczakiem.
- Całość duś razem 15 minut.
Komentarz dietetyka
To opcja, która zawiera sporo białka, a także cennych witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny