Kurczak w sosie curry ze śmietana

Opublikowano: 18.01.2023 r.
Piersi kurczaka, duża cebula, średnie mango i śmietanka kremowa tworzą podstawę tego pysznego dania - kurczaka w sosie curry ze śmietaną. Kurczak jest soczysty, a sos pełen aromatycznych przypraw i delikatnej słodyczy mango. Dodatek śmietanki sprawia, że całość jest kremowa i wyjątkowo smaczna, idealna na każdą okazję.
Składniki dla 6 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 600 g
- Cebula - 200 g (1 duża sztuka)
- Mango - 300 g (1 średnia sztuka)
- Śmietanka kremowa 30% - 400 g
- Natka pietruszki - 10 g
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki stołowe)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, curry, papryka ostra, czosnek
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Pierś z kurczaka pokrój w kostkę.
- Cebulę i czosnek obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
- Mango obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
- W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę oraz czosnek.
- Dodaj po łyżeczce curry, papryki słodkiej, ostrej oraz imbiru i podsmaż.
- Umieść w garnku mięso z kurczaka i smaż przez chwilę.
- Dodaj mango i podduś przez 5 minut.
- Wlej śmietanę kremówkę.
- Dopraw całość solą i pieprzem.
- Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
- Podawaj z dodatkiem ryżu w miseczce posypane natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Kurczak w sosie curry ze śmietaną to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Danie zawiera sporą ilość tłuszczu nasyconego. Śmietanę zastąpić można także mlekiem kokosowym.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny