Kurczak w sosie brokułowym

Opublikowano: 25.08.2025 r.
Czosnek, cebula, brokuły i pierś kurczaka w pysznym sosie na bazie bulionu drobiowego i śmietanki kremowej, z dodatkiem startego parmezanu. To właśnie one stanowią serce tego przepisu. Aromatyczne składniki łączą się, tworząc wyśmienite danie pełne smaku, które jest zarówno sycące, jak i zdrowe.
Składniki dla 4 porcji:
- Masło - 20 g
- Olej rzepakowy - 10 ml (1 łyżka stołowa)
- Czosnek - 20 g (4 ząbki)
- Cebula - 50 g (1 mała sztuka)
- Brokuły - 300 g
- Bulion drobiowy - 500 g (2 szklanki)
- Śmietanka kremowa 30% - 100 g
- Ser parmezan - 40 g
- Piersi kurczaka bez skóry - 300 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia głęboka
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz i drobno posiekaj.
- Mięso z piersi kurczaka oczyść z błonek, pokrój w małą kostkę i oprósz solą oraz pieprzem.
- Na patelni rozgrzej masło oraz olej. Następnie podsmaż na nim pokrojone mięso z kurczaka do zarumienienia.
- Na patelnię dodaj cebulę oraz czosnek i składniki smaż do momentu zeszklenia się cebuli.
- Następnie wylej bulion, zagotuj.
- W międzyczasie brokuła umyj i podziel na mniejsze różyczki.
- Na patelnię dodaj różyczki brokuła i gotuj jeszcze 5 minut.
- Na koniec na patelnię dodaj śmietanę oraz tarty parmezan. Składniki dokładnie wymieszaj i podgrzewaj do rozpuszczenia się sera.
- Kurczaka w sosie dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Gotowe danie podawaj z ugotowanym makaronem lub ryżem.
Komentarz dietetyka
Kurczak w sosie brokułowym to doskonała propozycja na smaczny danie obiadowe. Brokuł wykorzystany do przygotowania potrawy stanowi doskonałe źródło składników odżywczych, dlatego warto wykorzystać go w kuchni.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny