Kurczak w śmietanie

Opublikowano: 13.07.2025 r.
Piersi kurczaka bez skóry, czosnek, olej rzepakowy, bulion warzywny i śmietanka kremowa – to kluczowe składniki kurczaka w śmietanie, który zachwyca prostotą i bogatym smakiem. Idealny na szybki obiad, kiedy masz ochotę na coś smacznego, ale nie chcesz spędzać godzin w kuchni.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 750 g
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki)
- Bulion warzywny - 150 ml
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g
- Mąka pszenna typ 500 - 10 g (1 płaska łyżki stołowa)
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa do kurczaka
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, duża miska, praska do czosnku, patelnia głęboka, szklanka
Przepis krok po kroku
- Mięso z piersi kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę.
- Do miseczki przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj do niego pół łyżeczki soli, szczyptę pieprzu, pół łyżeczki przyprawy do kurczaka, 2 łyżki oleju oraz pół łyżeczki ziół prowansalskich. Przyprawy dokładnie wymieszaj.
- Do marynaty włóż pokrojone mięso z kurczaka, dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na noc.
- Na patelni rozgrzej pozostały olej i podsmaż na nim mięso przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając mięso.
- W szklance rozmieszaj śmietankę z mąką.
- Następnie na patelnię wlej bulion oraz śmietankę z mąką. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 5 minut.
- Gotowe danie podawaj z ulubionymi dodatkami (np. z ugotowanymi ziemniakami oraz z surówką z białej kapusty).
Komentarz dietetyka
Kurczak w śmietanie to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Mięso drobiowe stanowi doskonałe źródło białka.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny