Kurczak w sezamie

Opublikowano: 13.05.2025 r.
Piersi kurczaka, białko jajka, i sezam - to właśnie z tych składników zrobisz przepis na chrupiącego kurczaka w sezamie. Kurczaka najpierw obtaczamy w białku jajka i mące ziemniaczanej, a potem obsypujemy solidnie sezamem. Do tego trochę orzechów włoskich dla nuty orzecha i smażymy na oleju rzepakowym.
Składniki dla 3 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g (2 sztuki)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 20 g (2 łyzki)
- Białko jajka - 1 szt.
- Sezam nasiona - 100 g
- Orzechy włoskie - 30 g
- Olej rzepakowy - 50 ml (5 łyżek)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, lodówka
Przepis krok po kroku
- Mięso umyj i pokrój w paski, dopraw do smaku.
- Mąkę wymieszaj z łyżką wody i białkiem jaja.
- Orzechy posiekaj i wymieszaj z sezamem.
- Zamocz mięso w białku jajka i orzechach, wymieszanymi z sezamem.
- Odłóż mięso do lodówki na godzinę.
- Usmaż mięso na rozgrzanym oleju.
Komentarz dietetyka
W podobny sposób możesz przygotować rybę lub mięso z indyka.
~ Oliwia Gawron, dietetyk