Kurczak w potrawce
Opublikowano: 20.06.2022 r.
Udko kurczaka bez skóry, marchewka, groszek zielony, bulion drobiowy i masło – to podstawowe składniki do przygotowania pysznej potrawki z kurczaka. Wystarczy kilka prostych kroków, żeby stworzyć danie, które zadowoli każde podniebienie. Mięso z rosołu, warzywa i aromatyczny bulion tworzą zgrany zespół, a odrobina masła i mąki dodaje temu wszystkiemu kremowej konsystencji.
Składniki dla 4 porcji:
- Udko kurczaka bez skóry - 400 g (mięso z rosołu bez skóry i kości)
- Marchewka - 90 g (ugotowane w rosole)
- Groszek zielony mrożony - 70 g
- Bulion drobiowy - 450 g (lub rosół)
- Masło - 20 g (2 łyżki)
- Mąka pszenna typ 550 - 20 g (2 łyżki)
- Ryż biały - 300 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek, drewniana łyżka
Przepis krok po kroku
- Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Mięso z kurczaka i marchewki odsącz z rosołu.
- Mięso obierz ze skóry i kości. Podziel mięso na nieduże kawałki. Marchewki pokrój na plasterki.
- Na patelni umieść masło i je rozpuść. Wsyp mąkę na patelnię i przygotuj zasmażkę. Smaż, aż straci mączny smak, ale nie zdąży się zrumienić.
- Na patelnie wlej, powoli rosół cały czas mieszając.
- Do sosu na patelni dodaj mrożony groszek i gotuj przez około 4 minuty.
- Dodaj mięso i marchewki. Wymieszaj, by wszystko było dobrze obtoczone sosem.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Ryż wyłóż na talerze i polej go kurczakiem w potrawce.
Komentarz dietetyka
W mięsie z drobiu znajdują się spore ilości witamin z grupy B. Znajdziemy również witaminę A, D oraz E.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk