Kurczak w porach

Opublikowano: 26.06.2025 r.
Piersi kurczaka bez skóry, por, masło, śmietanka kremowa, ser mozzarella – oto główne składniki, które sprawią, że ten przepis na kurczaka w porach stanie się prawdziwą ucztą. Delikatność kurczaka i pora, dopełniona aromatem czosnku i sokiem z cytryny, tworzy naprawdę wyjątkowe danie. Wszystko to otulone kremowym sosem i rozpływającym się serem.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 500 g
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Oliwa z oliwek - 20 ml
- Sok z cytryny - 10 ml
- Por - 400 g
- Masło - 30 g
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g
- Ser Mozzarella - 120 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, tarka
Przepis krok po kroku
- Filety z kurczaka umyj, osusz i pokrój an mniejsze paski (każdą pierś przekrój na 4 części).
- Mięso dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką w proszku, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny.
- Pora umyj i osusz. Białą i jasnozieloną część pora przekrój wzdłuż na pół i pokrój na plasterki.
- Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż pokrojonego pora i dopraw go solą.
- Na wierzch ułóż filety z kurczaka oraz wiórki z masła.
- Kurczaka z porem piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut.
- Po tym czasie kurczaka polej śmietanką i posyp startym serem. Kurczaka piecz jeszcze przez 5 minut.
- Gotowego kurczaka podawaj bezpośrednio po przygotowaniu na ciepło.
Komentarz dietetyka
Kurczak w porach to doskonała propozycja na smaczny obiad dla rodziny. Kurczak stanowi doskonałe źródło białka.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny