Kurczak w musztardzie

Opublikowano: 22.06.2025 r.
Musztarda, olej rzepakowy, miód i kurczak – to kluczowe składniki, które nadają tej potrawie niepowtarzalnego smaku. Pałki i skrzydełka z kurczaka marynowane w musztardzie z dodatkiem miodu, a potem delikatnie smażone na złoto w oleju rzepakowym. Idealny przepis na szybki i smakowity obiad!
Składniki dla 6 porcji:
- Musztarda - 50 g
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Mąka pszenna typ 500 - 50 g
- Pałki z kurczaka - 500 g
- Skrzydełko kurczaka - 400 g
- Mąka pszenna typ 500 - 10 g (do sosu)
- Miód - 20 g
- Musztarda miodowa - 20 g (do sosu)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Mięso z kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem.
- Osuszone mięso oprósz solą i pieprzem z obu stron.
- Do miseczki dodaj olej i musztardę. Dokładnie wymieszaj.
- Przygotowaną marynatą natrzyj kurczaka z każdej strony. Odstaw do lodówki na 2h.
- Zamarynowane mięso oprósz mąką, następnie wymieszaj miód z musztardą i wymocz w nim kurczaka.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż, kurczaka, gdy kurczak się zarumieni, dodaj pozostały miód z musztardą oraz 3 łyżki wody, aby powstał sos, smaż jeszcze przez 5-7min.
- Następnie zagęść sos łyżką mąki.
Komentarz dietetyka
Ta opcja zawiera dużo cukru oraz nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny