Kurczak w maślance

Opublikowano: 22.07.2025 r.
Udko kurczaka, maślanka i trochę mąki pszennej to trio, które sprawi, że Twój obiad będzie nie tylko pyszny, ale i soczysty. Olej rzepakowy do smażenia doda idealnej chrupkości. Ten przepis to prosty sposób na danie, które każdy pokocha.
Składniki dla 6 porcji:
- Udko kurczaka bez skóry - 1000 g (6 sztuk)
- Maślanka 2% - 500 ml (2 szklanki)
- Mąka pszenna typ 500 - 100 g
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, miska, lodówka
Przepis krok po kroku
- Maślankę wlej do miski, dodaj przyprawy.
- Do miski z maślanką włóż kawałki kurczaka i odstaw do marynowania na minimum godzinę.
- Po tym czasie obtocz kurczaka w mące.
- Olej rzepakowy rozgrzej na patelni i usmaż kurczaka.
- Przykryj patelnie, wtedy skórka zrobi się chrupiąca.
- Smaż w ten sposób przez 15 minut z dwóch stron.
Komentarz dietetyka
Do tego przepisu możesz użyć dowolnej części z kurczaka, mogą to być piersi, jeśli zależy Ci na chudym mięsie.
~ Oliwia Gawron, dietetyk