Kurczak w całości z piekarnika

Opublikowano: 16.06.2025 r.
Kurczak, oliwa z oliwek, sok z cytryny i czosnek - to klucz do pysznego, pieczonego kurczaka w całości. Przygotowanie tej potrawy jest proste, a aromaty, jakie unoszą się z piekarnika, sprawią, że wszyscy domownicy zaczną się kręcić po kuchni. Lekko chrupiąca skórka, soczyste mięso i nutka cytrusowej świeżości - to warto spróbować!
Składniki dla 6 porcji:
- Kurczak cały - 1500 g
- Oliwa z oliwek - 30 ml
- Sok z cytryny - 20 ml
- Czosnek - 20 g
- Mąka pszenna typ 500 - 5 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, oregano, bazylia, papryka ostra
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, folia spożywcza, lodówka
Przepis krok po kroku
- Kurczaka umyj dokładnie, osusz ręcznikiem papierowym, odetnij gruczoł kuprowy oraz nadmiar tłuszczu. Nakłuj widelcem w wielu miejscach i natrzyj dokładnie solą. Odstaw do lodówki na 1-2 godziny.
- Do szklanki wlej oliwę, sok z cytryny, łyżeczkę słodkiej papryki, papryki ostrej, oregano, bazylii suszonej, zmiażdżony czosnek, wymieszaj.
- Marynatę rozprowadź dokładnie na kurczaku.
- Ułóż kurczaka grzbietem do góry na blasze wyścielonej folią aluminiową. Piekarnik rozgrzej przez 10 minut do 200 stopni.
- Piecz przez 40 minut w 190 stopniach, po czym wyjmij i przewróć piersią do góry.
- Piecz przez kolejne 40 minut w tej samej temperaturze, podlewając go wytworzonym sosem.
- Wyjmij ponownie kurczaka z piekarnika, owiń szczelnie folią, zmniejsz temperaturę pieczenia do 150 st. C i zostaw kurczaka na 40 minut.
- Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy mięso przez 15 minut, przy uchylonych drzwiczkach.
- Podawaj wyporcjowanego lub w całości.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarczy dużo białka i składników mineralnych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny