Kurczak tikka masala

Opublikowano: 30.05.2021 r.
Piersi kurczaka, jogurt naturalny, przecier pomidorowy i mleczko kokosowe - to tylko kilka kluczowych składników potrzebnych do przygotowania kurczaka tikka masala. Ta kombinacja sprawia, że kurczak jest aromatyczny, soczysty i idealnie kremowy. Wyjątkowy smak zapewnia także cebula i sok cytrynowy.
Składniki dla 6 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 500 g
- Jogurt naturalny - 100 ml
- Sok cytrynowy - 6 ml
- Oliwa z oliwek - 10 ml (1 łyżka)
- Cebula - 105 g (1 sztuka)
- Przecier pomidorowy bez soli - 200 g
- Mleczko kokosowe - 200 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, papryka ostra, czosnek, kmin rzymski
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, miska, patelnia głęboka
Przepis krok po kroku
- Mięso pokrój w paski i wymieszaj z jogurtem, 0,25 łyżeczki pieprzu, kurkumy, kminu, ostrej papryki i 1 łyżką kolendry.
- Wstaw na noc do lodówki.
- Następnego dnia podsmaż cebulę na oliwie z 0,5 łyżeczki pieprzu, soli, kurkumy, papryki ostrej i słodkiej, 2 posiekanymi ząbkami czosnku i 0,5 łyżeczki imbiru.
- Do podsmażonej cebuli dodaj mięso i lekko podsmaż.
- Następnie dodaj mleczko kokosowe i przecier pomidorowy.
- Gotuj całość około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Na koniec dodaj sok z cytryny i wymieszaj.
Komentarz dietetyka
Kurczak tikka masala to danie o niskim indeksie glikemicznym i bezglutenowe.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny