Kurczak shanghai
Opublikowano: 20.03.2024 r.
Piersi kurczaka bez skóry, sos sojowy, bulion drobiowy i kolorowe papryki - to główne składniki Kurczaka shanghai. Soczyste mięso w aromatycznym sosie z dodatkiem świeżych warzyw, takich jak cebula, marchewka i kapusta pekińska, tworzy idealną harmonię smaków. Wszystko to smażone na oleju rzepakowym i zagęszczone mąką ziemniaczaną dla odpowiedniej konsystencji.
Składniki dla 3 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 300 g
- Cebula - 100 g
- Papryka czerwona - 70 g
- Papryka zielona - 70 g
- Marchewka - 45 g
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Sos sojowy - 10 ml
- Bulion drobiowy - 100 g
- Kapusta pekińska - 70 g
- Mąka ziemniaczana - 20 g
- Przyprawy - sól, pieprz, przyprawa pięć smaków
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża
Przepis krok po kroku
- Kurczaka pokrój, marynuj w sosie sojowym.
- Warzywa umyj i pokrój w paski. Kapustę poszatkuj.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż kurczaka na złoty kolor.
- Dodaj pokrojone warzywa (oprócz kapusty). Wszystko zalej bulionem i duś przez 5-7 minut.
- Na koniec dodaj kapustę i całość dopraw przyprawą 5 smaków, solą i pieprzem (można dodać łyżkę sosu sojowego).
- Gotuj jeszcze przez 3 minuty.
- Mąkę rozprowadź w zimnej wodzie. Następnie wlej ją na patelnie i energicznie wymieszaj.
- Podawaj z ugotowanym ryżem.
Komentarz dietetyka
To zdrowa i sycąca opcja na obiad, która dostarczy dużo witamin i białka.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny