Kurczak po wietnamsku
Opublikowano: 11.06.2021 r.
Cebula, czosnek, papryka czerwona, sos sojowy i ocet balsamiczny to sekrety naszego kurczaka po wietnamsku. Połącz je z soczystymi piersiami kurczaka, a otrzymasz aromatyczne, wyjątkowe danie, które zaskoczy Twoje kubki smakowe. Dodatkowy twist daje sos rybny, który nadaje potrawie charakterystyczny azjatycki posmak.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g (2 szt)
- Cebula - 200 g (2 szt)
- Czosnek - 20 g (4 ząbki)
- Papryka czerwona - 240 g (1 sztuka)
- Oliwa z oliwek - 45 ml (3 łyżki)
- Sos sojowy - 40 ml (2 łyżki)
- Sos rybny - 60 ml (3 łyżki)
- Ocet balsamiczny - 20 ml (2 łyżki)
- Cukier trzcinowy - 12 g (1 łyżka)
- Marchewka - 90 g (2 szt)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, imbir mielony, papryka ostra
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Pierś z kurczaka oczyść z błonek i pokrój w paseczki. Wrzuć na rozgrzaną oliwę i smaż przez chwilę.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka, dodaj do kurczaka. Podsmaż ją na złoty kolor. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Paprykę i marchew umyj, marchew obierz. Warzywa pokrój - marchew w plasterki a paprykę w słupki. Dodaj do kurczaka.
- W miseczce zmieszaj ocet, sos sojowy, sos rybny i cukier. Dodaj 10 łyżek wody. Sosem zalej potrawę. I smaż przez 15 minut.
- Całość dopraw pieprzem, papryką, imbirem.
Komentarz dietetyka
To zdrowy wybór ze względu na dużą ilość warzyw i chudy drób, jednak powinny na niego uważać osoby na diecie lekkostrawnej.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny