Kurczak po turecku
Opublikowano: 26.01.2022 r.
Piersi kurczaka, ryż biały, marchewka i cebula to kluczowe składniki kurczaka po turecku. Do tego dodajemy paprykę żółtą, oliwę z oliwek i bulion warzywny, by stworzyć pyszne i aromatyczne danie. Wszystkie te składniki łączą się, tworząc coś, co na pewno przypadnie Ci do gustu ze względu na bogactwo smaków i prostotę przygotowania.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g
- Ryż biały - 200 g
- Marchewka - 90 g (2 sztuki)
- Cebula - 90 g (1 sztuka)
- Papryka żółta - 120 g (1/2 sztuki)
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Bulion warzywny - 300 ml
- Przyprawy - sól, papryka słodka, curry, przyprawa gyros
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, patelnia mała, miska
Przepis krok po kroku
- Pierś z kurczaka umyj. Oczyść z błonek i pokrój w kostkę.
- Włóż mięso do miski, dodaj przyprawy: łyżeczkę gyrosu, słodkiej papryki, pół łyżeczki curry i soli. Dokładnie wymieszaj z mięsem i odstaw by się chwilę zamarynowało.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Marchewkę obierz, umyj i pokrój w półplasterki.
- Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i podsmaż na niej cebulę. Następnie dodaj paprykę i marchewkę i smaż razem.
- Ryż przepłucz pod bieżącą wodą. Wsyp na patelnię i wlej 300 ml bulionu. Dodaj łyżeczkę curry. Gotuj razem, aż ryż wchłonie wodę.
- Na drugiej patelni podsmaż kurczaka na oliwie.
- Dodaj kurczaka do ryżu z warzywami i wymieszaj.
- Smacznego!
Komentarz dietetyka
Ryż z kurczakiem to danie popularne szczególnie wśród osób dbających o swoją masę ciała. Wynika to z tego, że takie danie to świetne źródło białka i węglowodanów w diecie.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk