Kurczak po toskańsku
Opublikowano: 16.05.2022 r.
Piersi kurczaka, czosnek, śmietana i suszone pomidory to kluczowe składniki kurczaka po toskańsku. Wszystko podsmażone na oliwie z oliwek, a potem duszone w aromatycznym bulionie drobiowym z dodatkiem szpinaku i parmezanu. To przepis, który zadowoli każdego fana śródziemnomorskich smaków.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 600 g
- Czosnek - 15 g
- Bulion drobiowy - 200 g
- Śmietana 18% - 100 g
- Suszone pomidory - 70 g
- Szpinak - 125 g
- Ser parmezan - 40 g
- Oliwa z oliwek - 20 ml
- Mąka pszenna typ 500 - 25 g
- Przyprawy - sól, pieprz, oregano, czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, praska do czosnku
Przepis krok po kroku
- Mięso z kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę.
- Mięso dopraw solą, świeżo mielonym pieprzem, łyżeczką oregano. Natrzyj również przeciśniętym przez praskę czosnkiem i łyżką oliwy. Odstaw na około godzinę do zamarynowania.
- Kawałki kurczaka obtocz w mące i strzepnij jej nadmiar.
- Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i obsmaż na nim kurczaka, aż ładnie się zarumieni z każdej strony.
- Ściągnij kurczaka z patelni. Na tę samą patelnię wlej bulion i zagotuj.
- Ponownie umieść w patelni kurczaka. Dodaj pokrojone, suszone pomidory. Całość gotuj kilka minut.
- Wlej śmietanę i ponownie doprowadź do wrzenia. Posyp świeżymi liśćmi szpinaku.
- Gotuj, aż sos zgęstnieje. Danie podawaj posypane parmezanem.
Komentarz dietetyka
W 100 g piersi kurczaka bez skóry znajduje się tylko 99 kcal i 1,3 g tłuszczu.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk