Kurczak po tajwańsku
Opublikowano: 01.10.2022 r.
Piersi kurczaka, mleczko kokosowe i czerwona pasta curry to podstawa, która sprawia, że kurczak po tajwańsku nabiera tego egzotycznego smaku. Dochodzi do tego odrobina imbiru, sok z limonki oraz sos sojowy, które razem tworzą fantastyczną, aromatyczną mieszankę, pełną głębi i wyrazistości. Idealne danie na szybki obiad lub kolację!
Składniki dla 3 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g (2 sztuki)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 10 g (1 łyża)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Olej kokosowy - 20 ml (2 łyżki)
- Czerwona pasta curry - 10 g (1 łyżka)
- Imbir korzeń - 10 g (1 kawałek)
- Mleczko kokosowe - 100 ml
- Sok z limonki - 20 ml (2 łyżki)
- Sos sojowy - 20 ml (2 łyżki)
- Seler naciowy - 100 g (2 kawałki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Mięso umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Wymieszaj mięso z pastą curry i olejem rzepakowym. Odłóż mięso do lodówki na 20 minut.
- Posyp mięso skrobią ziemniaczaną.
- Olej kokosowy rozgrzej na patelni, dodaj posiekany czosnek i imbir.
- Usmaż mięso, dodaj pokrojony seler naciowy.
- Wlej mleczko kokosowe, wlej sos sojowy i sok z limonki.
- Sos zagotuj i podawaj z ryżem.
Komentarz dietetyka
W podobny sposób możesz przygotować danie z mięsem z indyka.
~ Oliwia Gawron, dietetyk