Kurczak po tajsku
Opublikowano: 21.08.2021 r.
Piersi kurczaka, papryczka chili, olej kokosowy, mleczko kokosowe – to najważniejsze składniki tego pysznego kurczaka po tajsku. Dzięki nim danie nabiera wyjątkowego smaku, który łączy delikatność kurczaka z ostrym akcentem chili i kremowością mleczka kokosowego. Warto również dodać nutkę niezwykłego aromatu dzięki czosnkowi i sosowi rybnemu.
Składniki dla 6 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 500 g (2 duże sztuki)
- Papryczka chili czerwona świeża - 10 g (0,5 sztuki)
- Olej kokosowy - 24 ml (2 łyżki)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 25 g (1 łyżka)
- Cebula - 50 g (1 mała sztuka)
- Czosnek - 6 g (1 ząbek)
- Sos rybny - 12 ml (1 łyżka)
- Mleczko kokosowe - 400 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, kolendra świeża, sok z limonki, czerwona pasta curry, trawa cytrynowa
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia głęboka
Przepis krok po kroku
- Na patelni rozgrzej olej kokosowy.
- Filety z kurczaka pokrój w kostkę i przełóż na patelnię.
- Do kurczaka dodaj 1 łyżkę pasty curry, posiekaną drobno cebulę, czosnek i chili. Całość podsmaż przez 1-2 minuty.
- Kurczaka zalej mleczkiem kokosowym, dodaj sos rybny, 1 łyżkę soku z limonki, sporą szczyptę soli, pieprzu oraz jedną trawę cytrynową uprzednio lekko rozgniecioną nożem.
- Gotuj 10 minut i dodaj mąkę ziemniaczaną rozrobioną z 2-3 łyżkami wody. Podgrzewaj aż zgęstnieje.
- Posyp świeżymi listkami kolendry.
Komentarz dietetyka
Kurczak po tajsku jest wyśmienitym daniem kuchni azjatyckiej. Danie jest dość tłuste ze względu na zawartość mleczka kokosowego, aby obniżyć kaloryczność możesz użyć mleczka o obniżonej zawartości tłuszczu.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki