Kurczak po seczuańsku
Opublikowano: 10.05.2022 r.
Piersi kurczaka, olej rzepakowy, mąka kukurydziana i szczypiorek – oto kluczowe składniki, których potrzebujesz do przyrządzenia aromatycznego kurczaka po seczuańsku. To danie kusi chrupiącą panierką, soczystym mięsem i wyrazistymi dodatkami, co sprawia, że każde kęsy są prawdziwą eksplozją smaków.
Składniki dla 5 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 1000 g
- Olej rzepakowy - 200 ml
- Mąka kukurydziana - 100 g
- Szczypiorek - 40 g (1 większy pęczek)
- Przyprawy - sos sojowy, papryczka chilli świeża, czosnek, cukier, ocet winny
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Pierś z kurczaka pokrój w kostkę.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż czosnek.
- Dodaj kurczaka i smaż przez 3-4 minuty.
- Wlej sos sojowy, dodaj ocet, sól, cukier i mąkę kukurydzianą, wymieszaj.
- Posiekaj papryczkę chilli i szczypior.
- Dodaj do reszty składników, wlej wodę.
- Gotuj przez 5-7 minut.
- Kurczaka podawaj z dodatkiem ryżu jaśminowego lub basmati.
Komentarz dietetyka
Kurczak po seczuańsku to bardzo dobre źródło naturalnego białka pochodzenia zwierzęcego. Potrawa zawiera sporą ilość składników mineralnych i witamin. Danie nie zawiera dużej ilości kalorii sprawdzi się więc dla osób odchudzających się.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny