Kurczak po meksykańsku z ryżem
Opublikowano: 19.11.2021 r.
Piersi kurczaka, fasola czerwona, kukurydza i soczyste pomidory to główne składniki tego aromatycznego dania. Dodaj do tego cebulę czerwoną, czosnek i świeżą kolendrę, a masz idealną mieszankę smaków Meksyku na talerzu. Wszystko to podane z puszystym białym ryżem. Czas na kulinarną podróż do Meksyku!
Składniki dla 2 porcji:
- Ryż biały - 100 g (1 woreczek)
- Fasola czerwona - 200 g (1/2 puszki)
- Kukurydza konserwowa - 200 g (1/2 puszki)
- Piersi kurczaka bez skóry - 200 g (1 pierś)
- Pomidor - 200 g (2 sztuki)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Cebula czerwona - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 20 g (2 ząbki)
- Kolendra świeża - 40 g (1 garść)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, sok z cytryny, curry, chilli
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie.
- Na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Mięso pokrój w paski i dopraw do smaku, dodaj na patelnię i podsmażaj.
- Dodaj fasolę i kukurydzę, dokładnie wymieszaj.
- Dopraw danie do smaku i dodaj wcześniej sparzone, obrane ze skóry pomidory.
- Podsmażaj 10 minut, aż pomidory zmiękną.
- Podawaj z ryżem i dużą ilością kolendry.
Komentarz dietetyka
Zamiast białego zwykłego ryżu możesz użyć ryżu brązowego lub białego basmati, charakteryzuje się on niższym indeksem glikemicznym.
~ Oliwia Gawron, dietetyk