Kurczak po koreańsku

Opublikowano: 02.04.2022 r.
Na kurczaka po koreańsku potrzebujesz piersi kurczaka, jajko, mąkę ziemniaczaną, olej sezamowy, pastę curry i sos sojowy. Dodatkowo, smak podkręcają sok z cytryny, ketchup, miód, imbir i czosnek. Wykończenie to posypka z nasion sezamu. To wszystko połączone w jeden przepis daje niesamowitą mieszankę smaków, która zaskoczy Twoje kubki smakowe!
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 450 g
- Jajko - 1 szt.
- Mąka ziemniaczana - 120 g
- Olej sezamowy - 30 ml
- Czerwona pasta curry - 10 g
- Sos sojowy - 30 ml
- Sok z cytryny - 10 ml
- Ketchup - 25 g
- Miód - 25 g
- Imbir korzeń - 2 g
- Czosnek - 15 g
- Sezam nasiona - 40 g
- Oliwa z oliwek - 100 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, mielony czosnek, sos słodki chilli
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, patelnia mała, praska do czosnku, miseczka
Przepis krok po kroku
- Mięso pokrój w paseczki lub kostkę, w zależności od preferencji.
- Mięso oprósz solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, papryką słodką i tymiankiem.
- Jajko wbij do miseczki, a następnie każdy kawałek dokładnie w nim zamocz.
- Kurczaka oprósz mąką ziemniaczaną.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej kawałki kurczaka na złoto.
- Mięso odłóż na talerzyk.
- W misce zmieszaj pozostałe składniki, by utworzyły sos.
- Wlej sos na patelnię i zagotuj. Następnie dodaj do niego kawałki kurczaka, podgrzej przez kilka minut.
- Gotowego kurczaka podawaj z sezamem.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny