Kurczak po indyjsku curry

Opublikowano: 18.12.2021 r.
Piersi kurczaka, mleczko kokosowe, jogurt grecki, cebula i czosnek to główne składniki tego przepisu na kurczaka po indyjsku curry. Dzięki połączeniu soczystych kawałków kurczaka, kremowego mleczka kokosowego i jogurtu, oraz aromatycznej cebuli i czosnku, uzyskasz intensywnie aromatyczne danie, które rozgrzewa i wprowadza nutę dalekowschodnich smaków do Twojej kuchni.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g
- Mleczko kokosowe - 125 ml (1/2 szklanki)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 250 ml (1 szklanka)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Oliwa z oliwek - 45 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, curry, kolendra świeża, żółta pasta curry, garam masala
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Kurczaka pokrój w drobną kostkę, dopraw solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej oliwę.
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Podsmaż je na rozgrzanym tłuszczu.
- Do warzyw dodaj pokrojonego kurczaka. Podsmaż całość przez 6 minut.
- W miseczce zmieszaj mleczko kokosowe i jogurt grecki. Dodaj curry i garam masala.
- Dokładnie wymieszaj i wlej na patelnię.
- Całość duś 20 minut.
- Gotowe danie posyp posiekaną kolendrą.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarcza sporo białka. Można ją podawać z brązowym ryżem, czy pełnoziarnistym makaronem i świeżymi warzywami.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny