Kurczak po indyjsku
Opublikowano: 24.11.2021 r.
Piersi kurczaka, czosnek, imbir, koncentrat pomidorowy, cebula i śmietana 18% – to podstawowe składniki na kurczaka po indyjsku. Te specyficzne przyprawy przeniosą Twoje podniebienie w podróż pełną egzotycznych i aromatycznych smaków. Piersi kurczaka w połączeniu z aromatem czosnku i imbiru oraz kremową śmietaną tworzą harmonię smaków.
Składniki dla 3 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g (2 piersi)
- Czosnek - 20 g (2 ząbki)
- Imbir korzeń - 10 g (kawałek)
- Koncentrat pomidorowy - 20 g (2 łyżki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Śmietana 18% - 125 g (1/2 szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz, kurkuma, papryczka chilli świeża, natka pietruszki świeża, curry
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, miska
Przepis krok po kroku
- Pierś z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki.
- W misce wymieszaj śmietanę, koncentrat pomidorowy i przyprawy.
- W marynacie wymieszaj kurczaka i pozostaw prze 30 minut w lodówce.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę oraz czosnek.
- Usmaż kurczaka i dodaj resztę marynaty.
- Smaż kurczaka do momentu, aż będzie miękki.
Komentarz dietetyka
Zamiast kurczaka możesz użyć mięso z indyka jedno i drugie należą jednak do chudych gatunków mięs.
~ Oliwia Gawron, dietetyk