Kurczak po hawajsku
Opublikowano: 24.10.2023 r.
Piersi kurczaka, słodki ananas i cebula to główne składniki przepisu na kurczaka po hawajsku, który zadowoli każdego wielbiciela egzotycznych smaków. Danie jest szybkie do przygotowania i świetnie komponuje się z puszystym ryżem jaśminowym. Całość delikatnie podsmażona na oleju rzepakowym tworzy pyszne, aromatyczne połączenie.
Składniki dla 2 porcji:
- Ryż jaśminowy - 100 g
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Piersi kurczaka bez skóry - 200 g
- Ananas - 200 g (można użyć ananasa w syropie)
- Cebula - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, curry
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Umyte mięso pokrój w niewielką kostkę.
- Zamarynuj mięso (30 minut) w oleju wraz z łyżeczką soli, 1/3 łyżeczki pieprzu oraz łyżką curry. Trzymaj poza lodówką.
- Ryż ugotuj w wodzie z dodatkiem soli i odcedź go.
- Mięso podsmaż, aż stanie się złote i chrupiące.
- Dodaj posiekaną w drobną kostkę cebulę oraz ananasa pokrojonego w nie za dużą kostkę.
- Wszystko razem smaż przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.
- Gdy wszystko będzie odpowiednie miękkie, dodaj odcedzony ryż i dokładnie wymieszaj.
- Na końcu dopraw do smaku, jeśli trzeba.
- Danie jest gotowe.
Komentarz dietetyka
Najlepszym wyborem do przepisu na kurczaka po hawajsku będzie ananas świeży. Zawiera on mniej cukru niż ananas w syropie.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości