Kurczak po chińsku
Opublikowano: 11.06.2021 r.
Piersi kurczaka, czerwona i żółta papryka, czosnek i imbir to podstawa tego pysznego przepisu na kurczaka po chińsku. Całość podsmażana jest na oleju sezamowym z dodatkiem sosu sojowego i posypana sezamem. To szybkie i proste danie, które zachwyci swoim aromatem i smakowitą mieszanką warzyw oraz przypraw. Idealne na szybki obiad lub kolację!
Składniki dla 1 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 100 g (1 filet)
- Papryka czerwona - 100 g (1/3 sztuki)
- Papryka żółta - 100 g (1/3 sztuki)
- Papryka zielona - 100 g (1/3 sztuki)
- Marchewka - 45 g (1 sztuki)
- Czosnek - 5 g (1 ząbek)
- Imbir korzeń - 5 g (1 mały plasterek)
- Olej sezamowy - 5 ml (1 łyżeczka)
- Oliwa z oliwek - 5 ml (1 łyżeczka)
- Sezam nasiona - 10 g (1 łyżka)
- Sos sojowy - 10 ml (1 łyżka)
- Ryż biały - 50 g (pół woreczka)
- Przyprawy - papryka słodka, kminek mielony, sos sojowy, kurkuma, imbir świeży, papryczka chilli świeża, curry, chilli, kolendra świeża
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek
Przepis krok po kroku
- Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Kurczaka pokrój w kostkę, obtocz w przyprawach. Papryki i marchewkę pokrój w słupki, czosnek i imbir drobno posiekaj.
- W woku rozgrzej oliwę dodaj, kurczaka i chwilę podsmażaj.
- Dodaj warzywa, czosnek, imbir i sos sojowy. Wymieszaj i smaż co chwila mieszając.
- Podawaj z ryżem, skropione olejem sezamowym i z nasionami sezamu.
Komentarz dietetyka
Ze względu na dodatek ostrych przypraw, posiłek może wzmagać objawy zgagi, refluksu oraz problemów żołądkowo-jelitowych, dlatego jeśli te zaburzenia występują, lepiej wykorzystać wyłącznie łagodne przyprawy.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk