Kurczak pieczony na butelce
Opublikowano: 26.09.2022 r.
Kurczak, jasne piwo i oliwa z oliwek – te trzy składniki wystarczą, aby stworzyć niezwykle smaczne danie! Przygotuj się na pieczonego kurczaka na butelce, który zachwyci cię chrupiącą skórką i soczystym mięsem. Wykorzystanie piwa nadaje mu wyjątkowy aromat i sprawia, że mięso staje się delikatne i apetyczne.
Składniki dla 6 porcji:
- Kurczak cały - 1500 g
- Piwo jasne - 500 ml (1 butelka)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, oregano
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik
Przepis krok po kroku
- Kurczaka oczyść i umyj, osusz.
- Wysmaruj mięso oliwą z oliwek i posyp przyprawami.
- Odłóż kurczaka na całą noc do lodówki.
- Nadziej kurczaka na butelkę od piwa.
- Upiecz mięso w piekarniku przez 1,5 h w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
W podobny sposób przygotujesz też indyka w całości.
~ Oliwia Gawron, dietetyk