Kurczak orientalny

Opublikowano: 30.06.2021 r.
Papryka zielona, cukinia i sezam – to zgrane trio, które nadaje kurczakowi orientalnemu jego charakter. W połączeniu z delikatnym mięsem z piersi indyka i oliwą z oliwek, tworzą aromatyczną kompozycję smaków, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Prostota i bogactwo smaków w jednym wydaniu – oto sekret kurczaka orientalnego.
Składniki dla 4 porcji:
- Mięso z piersi indyka bez skóry - 200 g
- Papryka zielona - 250 g (1 sztuka)
- Cukinia - 300 g (1 sztuka)
- Oliwa z oliwek - 10 ml (1 łyżka)
- Sezam nasiona - 10 g
- Przyprawy - pieprz, sos sojowy, kurkuma, imbir mielony, cynamon
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- W misce wymieszaj 2 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki wody, 1 łyżeczkę imbiru, 0,5 łyżeczki kurkumy i po szczypcie cynamonu i pieprzu.
- Kurczaka pokrój w paski, paprykę w kostkę a cukinię na 4 i w plasterki.
- Na oliwie podsmaż kurczaka.
- Następnie dodaj warzywa i także chwile podsmaż.
- Na patelnię dolej mix przypraw i duś na wolnym ogniu około 10 minut.
- Posyp całość sezamem.
Komentarz dietetyka
Kurczak orientalny jest daniem o niskim indeksie glikemicznym. Jeżeli użyjesz sosu sojowego bez glutenu to potrawa będzie także bezglutenowa.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny