Kurczak na ostro
Opublikowano: 30.06.2023 r.
Kurczak na ostro, który rozpali Twoje podniebienie, zaczyna się od delikatnych piersi kurczaka bez skóry, którym towarzyszy soczysty czosnek, pikantna czerwona pasta curry i aromatyczny świeży imbir. Do tego dochodzi jeszcze kilku kluczowych składników, jak sos sojowy i oliwa z oliwek, które dodatkowo podkręcają smak tej potrawy. Świetnie komponuje się z dodatkiem tahini, co dodaje nieco głębi smaku.
Składniki dla 3 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 450 g
- Oliwa z oliwek - 20 ml
- Czosnek - 25 g
- Tahini (pasta sezamowa) - 10 g
- Imbir korzeń - 20 g
- Sos sojowy - 40 ml
- Czerwona pasta curry - 10 g
- Mąka ziemniaczana - 10 g
- Sos rybny - 10 ml
- Cukier trzcinowy - 10 g
- Sok z limonki - 10 ml
- Sezam nasiona - 10 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, przyprawa do kurczaka, sok z limonki, liście kafiru
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Mięso pokrój w kostkę. Przygotuj marynatę: pół łyżeczki przyprawy do kurczaka, papryki słodkiej, 2 łyżki oliwy, ząbek czosnku posiekany oraz łyżka tahini.
- Mięso nasmaruj marynatą i odstaw do lodówki na kilka godzin (lub na całą noc).
- Na łyżce oleju podsmaż kurczaka, dodaj do niego starty imbir, resztę posiekanego czosnku oraz liście kafiru.
- W czasie gdy mięso się smaży, przygotuj sos: 4 łyżki sosu sojowego, łyżka pasty curry, mąkę ziemniaczaną, łyżkę sosu rybnego, łyżkę cukru trzcinowego, łyżkę soku z limonki oraz 50 ml wody. Całość dobrze wymieszaj.
- Wlej przygotowany sos na patelnię i wymieszaj. Dodaj świeżą kolendrę i smaż ok.5 min.
- Podawaj na przykład z ryżem lub innym ulubionym dodatkiem oraz z sezamem.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny