Kurczak na butelce z wodą

Opublikowano: 23.04.2024 r.
Kurczak, cały i soczysty, oraz aromatyczny czosnek – oto kluczowe elementy tego przepisu na kurczaka na butelce z wodą. To danie jest nie tylko proste w przygotowaniu, ale też niesamowicie smaczne. Dzięki nietypowej metodzie pieczenia, mięso jest wyjątkowo delikatne i pełne smaku. Unikalny sposób sprawia, że kurczak zyskuje niepowtarzalną chrupiącą skórkę.
Składniki dla 6 porcji:
- Kurczak cały - 1200 g
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Przyprawy - sól, przyprawa do kurczaka
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, butelka szklana
Przepis krok po kroku
- Butelkę szklaną dokładnie umyj i odstaw do wyschnięcia. Następnie napełnij ją wodą do 1/3 wysokości, dorzuć również posiekany czosnek oraz pół opakowania przyprawy do kurczaka.
- Kurczaka wyszoruj, usuń z niego nadmiar tłuszczu, posyp solą oraz przyprawą do kurczaka z zewnątrz, oraz w środku.
- Kurczaka nadziej na wcześniej przygotowaną butelkę z wodą i przyprawami. Butelkę z kurczakiem ustaw pionowo w naczyniu do zapiekania.
- Kurczaka piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 60 minut.
- Upieczonego kurczaka wyciągnij z piekarnika i pozostaw na kilka minut, następnie zdejmij go z butelki, podziel na porcje i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Kurczak na butelce z wodą to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Mięso z kurczaka stanowi doskonałe źródło białka.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny