Kurczak na butelce

Opublikowano: 14.07.2025 r.
Kurczak, piwo jasne i masło - te trzy składniki wystarczą, żeby przygotować wyjątkowo soczystego i aromatycznego kurczaka na butelce. Ta metoda pieczenia sprawia, że mięso jest szalenie delikatne, a chrupiąca skórka kusi już od pierwszego spojrzenia. To świetna opcja na niedzielny obiad lub spotkanie ze znajomymi.
Składniki dla 6 porcji:
- Kurczak cały - 2000 g (1 nieduża sztuka)
- Piwo jasne - 500 ml (1 butelka)
- Masło - 60 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, chilli, oregano, czosnek
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blaszka do pieczenia, sznurek
Przepis krok po kroku
- Umytego kurczaka natrzyj solą i odstaw do lodówki na 2 godziny. Sól ma być na zewnątrz i w środku kurczaka.
- Zamkniętą butelkę namocz w gorącej wodzie i usuń wszystkie naklejki i klej. Musisz to zrobić bardzo dokładnie, by żadne pozostałości po naklejce i kleju nie zostały na butelce. Nie otwieraj na razie butelki.
- Po tym czasie nagrzej piekarnik na 180 st. C.
- Masło roztop na patelni.
- 5 dużych ząbków czosnku przeciśnij przez praskę i wymieszaj z masłem, łyżeczką soli, połową łyżeczki pieprzu, szczyptą chilli, łyżeczką papryki oraz łyżeczką oregano.
- Masłem posmaruj całego kurczaka, z wierzchu posyp jeszcze trochę soli, papryki, pieprzu i oregano.
- W środek kurczaka włóż 3 ząbki czosnku (obrane, w całości).
- Otwórz butelkę piwa.
- Nadziej kurczaka na butelkę (kuper ma być na dole). Ma być nadziany tak, żeby butelka wystawała minimum 2 centymetry nad kurczakiem.
- By kurczak był bardziej stabilny, zwiąż mu z przodu nogi.
- Postaw butelkę z kurczakiem na blaszce do pieczenia (wysoką).
- Piecz 120 minut bez termoobiegu. Co jakiś czas polej kurczaka wytopionym tłuszczem. Podczas pieczenia wsypuj odrobinę soli do butelki, by piwo oblało mięso. W ostatnich 10 min pieczenia zwiększ temperaturę na 250 st. C i daj termoobieg.
- Po 2 godzinach kurczak jest gotowy.
Komentarz dietetyka
Kurczak zawiera dużo białka. Jedzony ze skórą — także dużo tłuszczu. Ze względu na obecność piwa, nie zaleca się podawania tej potrawy dzieciom, kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości