Kurczak marynowany w jogurcie
Opublikowano: 19.01.2025 r.
Soczyste mięso z delikatną, kremową nutą jogurtu i subtelną słodyczą miodu sprawi, że ten przepis na stałe zagości w twojej kuchni. Sprawdź, a nie pożałujesz.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g
- Jogurt naturalny - 200 ml
- Miód - 20 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, oregano, bazylia, papryka ostra
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, tłuczek do mięsa
Przepis krok po kroku
- Mięso przetnij na cieńsze kawałki, lekko rozbij tłuczkiem.
- Jogurt wymieszaj z miodem i przyprawami: łyżeczką tymianku, bazylii, oregano, słodkiej i ostrej papryki, pieprzu oraz soli.
- Tak przygotowaną marynatą, natrzyj kurczaka, włóż do pojemnika z przykrywką. Schłodź w lodówce przez całą noc.
- Piersi wyjmij z marynaty i na dobrze rozgrzanej patelni obsmaż z obu stron.
- Przełóż na blachę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 20 minut.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarczy dużo białka.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny