Kurczak jak z KFC
Opublikowano: 09.11.2023 r.
Udko kurczaka bez skóry, mleko 3,2%, jajko i mąka pszenna typ 500 to klucz do domowego kurczaka jak z KFC. Pyszna panierka i chrupiąca skórka sprawiają, że kurczak jest soczysty w środku. Skrobia ziemniaczana dodaje chrupkości, a olej rzepakowy świetnie nadaje się do głębokiego smażenia, by uzyskać idealną złocistą barwę.
Składniki dla 6 porcji:
- Udko kurczaka bez skóry - 1000 g
- Mleko 3,2% - 125 ml
- Jajko - 1 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 235 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 15 g
- Olej rzepakowy - 1000 ml (do smażenia)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, curry, papryka ostra, czosnek granulowany
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- garnek, duża miska, pojemnik z pokryciem
Przepis krok po kroku
- Umyte i osuszone mięso pokrój w większe kawałki.
- Jajko, mleko i 70 g mąki zmiksuj z przyprawami (2/3 łyżeczki soli, szczypta pieprzu, łyżeczka curry, łyżeczka papryki słodkiej i szczypta papryki ostrej).
- Mięso wrzuć do ciasta i dokładnie obtocz.
- Do pojemnika z pokrywką wsyp 165 g mąki, skrobię oraz 1/3 łyżeczki curry, oraz papryki słodkiej. Wymieszaj.
- Do mąki włóż parę kawałków mięsa, zamknij pojemnik i energicznie wstrząśnij, by mięso pokryło się mąką.
- W głębokim garnku rozgrzej olej.
- Na gorący olej wykładaj po 3-4 kawałki mięsa (nie za dużo, żeby mogły się spokojnie usmażyć). Smaż mięso na średnim ogniu przez około 15-20 minut (czas smażenia zależy od wielkości kawałków mięsa).
- Gdy mięso będzie usmażone, wykładaj mięso łyżką cedzakową. Warto układać je na ręczniku papierowym, jeśli chcesz się pozbyć nadmiaru tłuszczu.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Przepis jest wysokokaloryczny, ponieważ danie jest smażone na głębokim tłuszczu. By zwiększyć ilość błonnika i zmniejszyć indeks glikemiczny, mąkę pszenną o typie 500 można wymienić na mąkę z pełnego ziarna.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości