Kurczak hanoi
Opublikowano: 03.10.2022 r.
Piersi kurczaka, sos sojowy, cukier i czosnek to kluczowe składniki, które nadają temu daniu wyjątkowego smaku. Kurczak Hanoi to połączenie soczystego mięsa i aromatycznego sosu, który sprawi, że Twoje kubki smakowe oszaleją. Ten prosty, ale pełen charakteru przepis z pewnością urozmaici Twój codzienny jadłospis.
Składniki dla 2 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g
- Sos sojowy - 30 ml
- Cukier - 40 g (3 łyżki)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Przyprawy - sól, pieprz, sos sojowy, papryka ostra, czosnek, cukier, przyprawa pięć smaków
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, praska do czosnku
Przepis krok po kroku
- Pierś z kurczaka umyj i osusz i pokrój w większe kawałki. Przełóż do miski.
- Dodaj pół łyżeczki ostrej papryki, łyżeczkę przyprawy 5 smaków, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj i odstaw na chwilę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj.
- Na patelni rozpuść cukier z trzema łyżkami wody, tworząc karmel. Wyłóż na niego zamarynowanego kurczaka i obtaczaj, aż cały kurczak pokryje się karmelem.
- Smaż 3-4 minuty na dużym ogniu, uważając by cukier, za bardzo się nie spalił.
- Pod koniec smażenia dodaj sos sojowy.
- Kurczaka hanoi podawaj z ryżem i warzywami.
Komentarz dietetyka
W 100 g piersi kurczaka bez skóry znajduje się tylko 99 kcal i 1,3 g tłuszczu. Jako produkt niskokaloryczny szczególnie chętnie wybierany jest podczas stosowania diety niskokalorycznej.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk