Kurczak gong bao
Opublikowano: 23.08.2021 r.
Piersi kurczaka, imbir, czosnek, orzechy arachidowe i sos sojowy - te składniki to podstawa kurczaka gong bao. To chińskie danie łączy soczyste kawałki mięsa ze świeżymi przyprawami i chrupiącymi orzechami. Aromat czosnku i świeżego imbiru przełamany jest nutką słodkości z cukru trzcinowego, tworząc niepowtarzalny smak.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g (2 średnie sztuki)
- Imbir korzeń - 10 g (3 cm kawałek)
- Czosnek - 18 g (3 ząbki)
- Cebula dymka - 50 g (5 białych części)
- Papryczka chili czerwona świeża - 10 g (1 sztuka)
- Orzechy arachidowe (ziemne) - 75 g (3 garści)
- Sos sojowy - 24 ml (2 łyżki)
- Cukier trzcinowy - 3 g (1 łyżeczka)
- Przyprawy - sól, olej sezamowy, pieprz syczuański, olej arachidowy (z orzechów ziemnych), wytrawne sherry, skrobia kukurydziana, czarny ocet ryżowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- miska, patelnia głęboka
Przepis krok po kroku
- W misce wymieszaj pół łyżeczki soli, 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżeczkę sherry, 1,5 łyżeczki skrobi kukurydzianej oraz 1 łyżkę wody.
- Pierś z kurczaka oczyść i pokrój w równą, średniej wielkości kostkę i przełóż do miski z marynatą.
- W drugiej miseczce wymieszaj cukier trzcinowy, 0,75 łyżeczki skrobi kukurydzianej, 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżkę czarnego octu ryżowego, 1 łyżeczkę oleju sezamowego oraz 1 łyżkę wody. Wymieszaj dokładnie i odstaw na bok.
- W plasterki pokrój obrany czosnek, imbir oraz cebulkę dymkę. Posiekaj także chili.
- Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju arachidowego.
- Na patelnię dodaj posiekane chili i 1 łyżeczkę pieprzu syczuańskiego. Podsmaż aż chili stanie się lekko brązowa.
- Dodaj kawałki piersi z kurczaka i smaż szybko na dużym ogniu. Dodaj imbir, czosnek i cebulkę.
- Podsmaż aż mięso będzie złote.
- Na patelnię wlej sos, gdy zacznie gęstnieć dodaj orzechy (możesz je wcześniej podprażyć i posiekać na mniejsze kawałki).
Komentarz dietetyka
Kurczak gong bao to jedna z azjatyckich propozycji dań. Podany ze świeżą surówką oraz brązowym ryżem stanowi pyszny i pełnowartościowy posiłek.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki