Kurczak generała tso
Opublikowano: 22.07.2021 r.
Piersi kurczaka, mąka ziemniaczana, olej rzepakowy, miód i koncentrat pomidorowy to kluczowe składniki, które sprawiają, że kurczak generała Tso to danie pełne wyjątkowej smaku i chrupkości. Idealny balans między słodkością miodu i wyrazistością koncentratu pomidorowego, a także soczystością kurczaka obtoczonego w mące ziemniaczanej, tworzy niesamowicie smaczne połączenie.
Składniki dla 2 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g
- Mąka ziemniaczana - 50 g
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Miód - 25 g
- Koncentrat pomidorowy - 25 g
- Przyprawy - sos sojowy, ocet ryżowy, imbir świeży, chilli, czosnek
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, tarka, praska do czosnku, miska, wok
Przepis krok po kroku
- Mięso umyj, usuń z niego błonki i pokrój w kostkę. Mięso dopraw solą i pieprzem, następnie obtocz ją w mące ziemniaczanej.
- W miseczce wymieszaj starty imbir (łyżeczkę), 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 2 łyżki sosu sojowego, miód, łyżkę stołową octu ryżowego, 2 łyżki wody oraz koncentrat pomidorowy.
- W woku rozgrzej olej, następnie podsmaż na nim pierś z kurczaka obroczoną w mące ziemniaczanej. Kurczaka smaż około 10 minut mieszając go od czasu do czasu.
- Z woka odlej tłuszcz (pozostaw go niewielką ilość), następnie dodaj przyprawę chilli, wlej sos z miseczki i całość gotuj jeszcze 5 minut.
- Tak przygotowanego kurczaka podawaj na ugotowanym ryżu.
Komentarz dietetyka
Kurczak generała tso to doskonała propozycja na mięsny dodatek do obiadu. Mięso z piersi kurczaka bez skóry, które wykorzystamy do przygotowania przepisu, jest doskonałym źródłem białka zwierzęcego. Produkt ten jest również niskokaloryczny, dlatego chętnie wybierany jest przez osoby odchudzające się oraz przez sportowców.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny