Kurczak duszony z warzywami

Opublikowano: 16.06.2025 r.
Piersi kurczaka, cukinia, papryka czerwona, pomidory w puszce, cebula i czosnek - to główne składniki pysznego kurczaka duszonego z warzywami. Szybkie danie, które łączy soczyste mięso z aromatycznymi warzywami, świetnie sprawdzi się na obiad. Dzięki oliwie zyskuje delikatny smak, a bogactwo warzyw gwarantuje sycący efekt.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 500 g
- Cukinia - 400 g
- Papryka czerwona - 170 g
- Pomidory w puszce - 400 g
- Cebula - 100 g
- Czosnek - 15 g
- Olej rzepakowy - 60 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, bazylia
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Kurczaka oczyść, pokrój w paski.
- Cukinię i paprykę umyj i pokrój w paski. Cebulę pokrój w piórka.
- Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć pokrojoną pierś z kurczaka, dopraw solą i pieprzem oraz pół łyżeczki słodkiej papryki. Smaż przez ok. 3 minuty.
- Dodaj na patelnię cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż kolejne 3-4 minuty, regularnie mieszając, aż do zarumienienia.
- Dodaj paprykę, cukinię, pomidory, łyżeczkę bazylii i tymianku. Dopraw solą i pieprzem. Duś przez ok. 20 minut. Jeśli sos za bardzo odparuje, dodaj 2-3 łyżki wody.
- Podawaj z posiekaną pietruszką i ulubionym dodatkiem skrobiowym.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarczy dużo białka.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny