Kurczak curry z warzywami

Opublikowano: 25.10.2021 r.
Piersi kurczaka, czerwona pasta curry, mleczko kokosowe i świeże warzywa – to główne składniki tego aromatycznego dania. Kurczak curry z warzywami to świetne połączenie delikatnego mięsa z pikantną nutą pasty curry i kremowego mleczka kokosowego. Do tego chrupiąca marchewka, cukinia i soczysta papryka – całość tworzy prawdziwą smakową bombę!
Składniki dla 2 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 300 g
- Ryż biały - 100 g
- Marchewka - 90 g (2 sztuki)
- Cukinia - 250 g (1 sztuka)
- Papryka czerwona - 230 g (1 sztuka)
- Cebula - 200 g (1 sztuka)
- Czerwona pasta curry - 10 g (1 łyżka)
- Oliwa z oliwek - 10 ml (1 łyżka)
- Mleczko kokosowe - 250 ml (1 szklanka)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, imbir świeży, curry, papryka ostra, sok z limonki, czerwona pasta curry
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek, tarka, miseczka
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Cukinię umyj i pokrój w półplasterki.
- Mięso z kurczaka pokrój w kostkę. Oprósz solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć kurczaka i podsmaż aż zrobi się złoty. Przełóż do miseczki.
- Na tej samej patelni podsmaż cebulę z marchewką i startym imbirem. Gdy zmiękną dodaj pozostałe warzywa i duś ok. 5 minut.
- Dołóż kurczaka na patelnię i wlej mleko kokosowe.
- Dodaj pastę curry, pół łyżeczki kurkumy i przyprawy curry, łyżeczkę papryki słodkiej i pół łyżeczki ostrej. Dokładnie wymieszaj.
- Gotuj wszystko razem około 30 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
- W tym czasie ugotuj ryż według wskazówek na opakowaniu.
- Wyłóż wszystko na talerz i skrop gotowego kurczaka curry sokiem z limonki.
Komentarz dietetyka
Kupując mleko kokosowe wybierajcie takie bez dodatku cukru lub innych substancji słodzących. Im krótszy skład tym lepszy.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk