Kurczak curry
Opublikowano: 23.05.2021 r.
Piersi kurczaka, czerwona papryka, mleczko kokosowe i cebula to kluczowe składniki w aromatycznym kurczaku curry. Piersi kurczaka obsmażane na oliwie, połączone z warzywami, zanurzone w bogatym, kremowym sosie kokosowym, tworzą pyszny, sycący obiad. Wszystko to podane z solidną porcją białego ryżu to strzał w dziesiątkę.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g (2 szt)
- Papryka czerwona - 240 g (1 szt)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Groszek zielony mrożony - 70 g (pół szklanki)
- Kukurydza konserwowa - 80 g (pół mini puszki)
- Oliwa z oliwek - 60 ml (4 łyżki)
- Mleczko kokosowe - 125 ml (pół szklanki)
- Ryż biały - 200 g (2 torebki)
- Marchewka - 90 g (2 szt)
- Przyprawy - sól, pieprz, curry, chilli, czerwona pasta curry
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż na nim drobno posiekaną cebulę. Dodaj pokrojone w kostkę mięso i przypraw solą, pieprzem i curry. Smaż przez 4 minuty.
- Marchew obierz i pokrój w plasterki, a paprykę w kostkę. Dodaj na patelnię do mięsa. Podsmaż przez chwilę i zalej wszystko mleczkiem kokosowym. Dodaj groszek i kukurydzę.
- Dopraw chili, pastą curry (1 łyżka) i duś przez 15 minut na małym ogniu.
- Gotowe curry podawaj z ugotowanym ryżem.
Komentarz dietetyka
Curry to zdrowy pomysł na obiad z dużą ilością warzyw.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny