Kurczak chrupiący po tajsku
Opublikowano: 09.10.2022 r.
Piersi kurczaka, zielona pasta curry, olej sezamowy, sos sojowy, imbir i czosnek to kluczowe składniki, które nadadzą temu daniu niepowtarzalny smak. Cienkie paski kurczaka obtoczone w mące ziemniaczanej, zanurzone w mieszance jajka, a potem smażone na chrupiąco. Dodatek warzyw takich jak papryka, marchewka oraz cebula uzupełnia całość, tworząc zdrowe, pyszne danie inspirowane smakami Tajlandii.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g
- Jajko - 1 szt.
- Mąka ziemniaczana - 120 g
- Olej sezamowy - 30 ml
- Zielona pasta curry - 10 g
- Sos sojowy - 30 ml
- Sok z limonki - 10 ml
- Ketchup - 25 g
- Miód - 25 g
- Imbir korzeń - 2 g
- Czosnek - 15 g
- Oliwa z oliwek - 100 ml
- Cebula - 100 g
- Papryka czerwona - 230 g
- Marchewka - 90 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, mielony czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Mięso pokrój w paseczki lub kostkę, w zależności od preferencji.
- Mięso oprósz solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, papryką słodką i tymiankiem.
- Jajko wbij do miseczki, a następnie każdy kawałek dokładnie w nim zamocz.
- Kurczaka oprósz mąką ziemniaczaną.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej kawałki kurczaka na złoto.
- Mięso odłóż na talerzyk.
- Wszystkie warzywa pokrój w paseczki.
- W misce zmieszaj pozostałe składniki, by utworzyły sos.
- Wlej sos na patelnię i zagotuj.
- Następnie dodaj do niego warzywa i podsmaż 15 minut.
- Wrzuć kawałki kurczaka, podgrzej przez kilka minut, aż do miękkości warzyw.
Komentarz dietetyka
To danie zdrowe, które dostarcza sporo białka i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny