Kumpiak
Opublikowano: 22.12.2021 r.
Polędwiczki wieprzowe, sól peklowa, czosnek, cukier i pieprz biały to kluczowe składniki kumpiaka, które nadają mu wyjątkowy smak i aromat. W przepisie zawarto też sól kamienną, liście laurowe, gorczycę, ziele angielskie i majeranek, żeby całość miała głębię i bogaty charakter.
Składniki dla 20 porcji:
- Polędwiczki wieprzowe - 1000 g (2 średnie kawałki)
- Przyprawy - sól, tymianek, czosnek, cukier, mięta świeża
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- duża miska, sznurek
Przepis krok po kroku
- W misce umieść sól, cukier, wodę, liść laurowy i ziele angielskie, dodaj rozgniecione ząbki czosnku i włóż polędwicę do zalewy.
- Polędwica powinna znajdować się w zalewie minimum tydzień.
- Po tym czasie wyjmij ją z zalewy, obłóż ziołami i owiń sznurkiem, powieś w chłodnym miejscu na około 2 tygodnie.
- Polędwicę po okresie dojrzewania przechowuj w lodówce.
Komentarz dietetyka
Kumpiak to bardzo dobre źródło białka zwierzęcego. Surowych wędlin nie powinny spożywać kobiety będące w ciąży oraz dzieci do 3 roku życia. Wędlina jest dość słona, dlatego nie spożywaj dużej ilości, jeśli masz problemy z nadciśnieniem.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny