Kulki ziemniaczane z piekarnika

Opublikowano: 26.09.2023 r.
Ziemniaki, mąka, jajka i ser żółty to baza dla pysznych kulek ziemniaczanych z piekarnika. Idealne na przekąskę lub dodatek do obiadu. Wystarczy ugotować ziemniaki, połączyć je ze składnikami, obtoczyć w bułce tartej i upiec. Rezultat? Złociste, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku kulki, które zadowolą każdego domownika.
Składniki dla 5 porcji:
- Ziemniaki ugotowane - 1000 g (7 średnich sztuk)
- Mąka pszenna typ 500 - 150 g (1 szklanka)
- Jajko - 2 szt.
- Bułka tarta - 55 g
- Ser żółty - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa do ziemniaków
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, tarka, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, praska do ziemniaków, głęboki talerz
Przepis krok po kroku
- Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach do talerza.
- Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę do ziemniaków do miski.
- Następnie do miski wybij jajka, dodaj ser, mąkę pszenną oraz po łyżeczce soli, pieprzu, ziół prowansalskich oraz przyprawy do ziemniaków.
- Składniki zagnieć na gładką i jednolitą masę.
- Z masy formuj małe kuleczki jednakowej wielkości, następnie obtocz je w bułce tartej i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Kuleczki ziemniaczane piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C do zarumienienia (około 10-15 minut).
- Gotowe kuleczki podawaj jako dodatek do obiadu lub przekąskę z dodatkiem sosów.
Komentarz dietetyka
Kulki ziemniaczane z piekarnika to doskonała propozycja na smaczny dodatek do obiadu. Ziemniaki wykorzystane do przygotowania potrawy to doskonałe źródło witamin oraz składników mineralnych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny