Kulki z mleka w proszku

Opublikowano: 09.03.2022 r.
Masło, mleko w proszku i wiórki kokosowe to główne składniki, które tworzą bardzo smaczne kulki z mleka w proszku. Dodatek kakao i cukru pudru nadaje im niepowtarzalnego smaku, a także sprawia, że są naprawdę słodkie i pyszne. Idealne na małe przekąski albo do pożarcia w chwilach słabości!
Składniki dla 20 porcji:
- Masło - 250 g
- Mleko w proszku - 450 g
- Wiórki kokosowe - 100 g
- Kakao 16% (proszek) - 70 g (7 płaskich łyżek stołowych)
- Cukier puder - 120 g (12 płaskich łyżek stołowych)
- Przyprawy - cukier z prawdziwą wanilią
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- mikser, duża miska
Przepis krok po kroku
- Masło powinno być w temperaturze pokojowej.
- Umieść je w misce i ubij na białą puszystą masę.
- Dodaj cukier puder i zmiksuj.
- Do masy dodaj mleko w proszku, wiórki kokosowe, cukier z prawdziwą wanilią i kakao.
- Wymieszaj do połączenia składników.
- Formuj kule i umieść je w pojemniku.
- Schłodź w lodówce przez 20 minut.
Komentarz dietetyka
Kulki z mleka w proszku to bardzo kaloryczny deser zawierający dużą ilość cukru oraz tłuszczów nasyconych. Kulki można posłodzić także ksylitolem lub erytrytolem pozwoli to obniżyć nieco kaloryczność.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny