Kulki rafaello z mleka w proszku
Opublikowano: 20.08.2023 r.
Mleko w proszku, wiórki kokosowe, cukier puder, masło i migdały to kluczowe składniki przepisu na kulki rafaello. Porcja słodkiej przyjemności w formie małych, okrągłych przysmaków, które idealnie sprawdzą się na każde przyjęcie czy spotkanie z przyjaciółmi. Te delikatne, kokosowe kuleczki skrywają w środku niespodziankę w postaci migdała.
Składniki dla 10 porcji:
- Mleko w proszku - 150 g
- Wiórki kokosowe - 300 g
- Cukier puder - 150 g
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Migdały - 120 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, miska, lodówka, duży talerz
Przepis krok po kroku
- W garnku zagotuj pół szklanki wody i zestaw ją z ognia.
- Następnie do wody dodaj cukier, masło pokrojone w kostkę, mleko w proszku oraz 200 g wiórków kokosowych. Składniki dokładnie wymieszaj.
- Masę na rafaello wstaw do lodówki na około 30 minut.
- Po tym czasie z masy formuj jednakowe kulki z migdałem w środku.
- Każdą kulkę obtocz w pozostałych wiórkach kokosowych i ułóż na talerz.
- Kulki rafaello przechowuj w lodówce.
Komentarz dietetyka
Kulki rafaello z mleka w proszku to doskonała propozycja na przekąskę. Wiórki kokosowe wykorzystane do przygotowania deseru stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych, jednak są wysokokaloryczne (dlatego warto uważać z ich ilością w diecie).
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny