Kulki czekoladowe
Opublikowano: 14.05.2022 r.
Margaryna do pieczenia, kakao i herbatniki to kluczowe składniki, które sprawią, że Twoje kulki czekoladowe będą miały niepowtarzalny smak i konsystencję. Jeśli dodasz do tego odrobinę cukru pudru, wszystko nabierze słodkiego charakteru. Na koniec, obtocz je we wiórkach kokosowych, a otrzymasz deser, który wszyscy pokochają.
Składniki dla 10 porcji:
- Margaryna do pieczenia - 100 g (pół kostki)
- Kakao 16% (proszek) - 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
- Herbatniki - 400 g
- Cukier puder - 100 g
- Wiórki kokosowe - 50 g (do obtoczenia kulek)
- Przyprawy - olejek migdałowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- duża miska
Przepis krok po kroku
- Herbatniki rozgnieć na miazgę.
- Margarynę utrzyj z cukrem pudrem.
- Do miski z margaryną dodaj herbatniki, kakao oraz olejek. Całość dokładnie wymieszaj.
- Masę odstaw na 30 minut do lodówki.
- Po tym czasie z masy uformuj kulki i obtocz je w wiórkach kokosowych.
Komentarz dietetyka
Kulki czekoladowe to doskonały pomysł na smaczną przekąskę. Kulki czekoladowe są dość kaloryczne, dlatego warto zwrócić uwagę na ich ilość w diecie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny