Kuleczki kokosowe
Opublikowano: 05.01.2022 r.
Masło, mleczko kokosowe, cukier, wiórki kokosowe i herbatniki – oto główne składniki, które składają się na nasze kuleczki kokosowe. Te małe słodkości są łatwe do zrobienia i nieziemsko pyszne. Przygotujesz je szybko, a efekt końcowy zachwyci zarówno domowników, jak i gości.
Składniki dla 20 porcji:
- Masło - 400 g (2 kostki)
- Mleczko kokosowe - 150 ml
- Cukier - 240 g
- Wiórki kokosowe - 300 g
- Herbatniki - 240 g
- Migdały - płatki - 200 g
- Kakao 16% (proszek) - 50 g (5 płaskich łyżek stołowych)
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- mikser, miska
Przepis krok po kroku
- W misce umieść ciepłe masło, dodaj cukier i ubij na białą puszystą pianę.
- Dodaj wiórki kokosowe, kakao, pokruszone herbatniki i mleko kokosowe wymieszaj dokładnie.
- Formuj okrągłe kule.
- Posiekaj płatki migdałów.
- Obtocz kule w płatkach migdałowych.
- Schłodź w lodówce przez 2-3 godziny.
Komentarz dietetyka
Kuleczki kokosowe to kaloryczny deser zawierający dużą ilość tłuszczów nasyconych oraz sporo cukru. Deseru nie powinny spożywać osoby na diecie redukcyjnej. Tego typu desery powinny pojawiać się w naszej diecie maksymalnie dwa razy w tygodniu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny