Kulebiaki z mięsem
Opublikowano: 26.09.2022 r.
Mąka pszenna, świeże drożdże, mięso drobiowe, cebula i przecier pomidorowy – to główne składniki najlepszych kulebiaków z mięsem. Dzięki nim ciasto jest puszyste, a farsz soczysty i aromatyczny.
Składniki dla 8 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g (2 szklanki)
- Cukier - 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
- Drożdże świeże - 50 g (pół kostki)
- Mleko 3,2% - 200 ml (niepełna szklanka)
- Mięso drobiowe z rosołu - 600 g
- Cebula - 200 g (1 duża sztuka)
- Marchewka - 200 g (2 małe sztuki)
- Bułka tarta - 50 g
- Jajko - 1 szt.
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Przecier pomidorowy bez soli - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- W ciepłym mleku rozprowadź drożdże, łyżkę cukru i mąki.
- Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
- Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
- Przesiej mąkę pszenną do miski i dodaj zaczyn drożdżowy i sól.
- Zagnieć gładkie ciasto i odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia.
- Mięso z rosołu umieść w malakserze i rozdrobnij.
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
- Obierz marchew i zetrzyj na tarce.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj marchew i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Smaż przez 4-5 minut.
- Warzywa dodaj do mięsa, wsyp bułkę tartą i dodaj przecier pomidorowy, wymieszaj do połączenia składników.
- Ciasto rozwałkuj cienko i podziel na 6 części.
- Na każdy kawałek ciasta wyłóż farsz.
- Zwiń w rulon i wierzch posmaruj jajkiem roztrzepanym z wodą.
- Piecz w nagrzanym do 190 st. C piekarniku przez 40 minut.
- Podziel na porcje.
Komentarz dietetyka
Kulebiaki z mięsem to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Kulebiaki zawierają sporą ilość węglowodanów prostych, dlatego nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny