Kulebiaki lwowskie
Opublikowano: 26.09.2022 r.
Mąka pszenna, drożdże świeże, kiszona kapusta i pieczarki to kluczowe składniki kulebiaków lwowskich. Te klasyczne pierożki drożdżowe pełne są aromatycznego farszu, który łączy soczystość kapusty z delikatnym smakiem pieczarek, a całość wzbogacona jest chrupiącą bułką tartą. Łatwe do przygotowania, świetne na każdą okazję!
Składniki dla 6 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g (2 szklanki)
- Cukier - 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
- Drożdże świeże - 40 g
- Mleko 3,2% - 200 ml (niepełna szklanka)
- Kapusta kiszona - 500 g
- Pieczarki - 300 g (10 dużych sztuk)
- Cebula - 200 g (1 duża sztuka)
- Bułka tarta - 50 g
- Masło - 10 g
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, duża miska
Przepis krok po kroku
- W ciepłym mleku rozprowadź drożdże, łyżkę cukru i mąki.
- Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
- Przesiej mąkę pszenną do miski i dodaj zaczyn drożdżowy i sól.
- Zagnieć gładkie ciasto i odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia.
- Kapustę kiszoną posiekaj drobno.
- Pieczarki pokrój w drobną kostkę.
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
- Dodaj pieczarki i smaż przez 5-6 minut.
- Dodaj na patelnię kapustę, wlej wodę.
- Dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
- Duś pod przykryciem przez 20 minut.
- Dodaj bułkę tartą do farszu i wymieszaj.
- Dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
- Ciasto rozwałkuj cienko i wyłóż na nie farsz.
- Zwiń w rulon i wierzch posmaruj roztopionym masłem.
- Piecz w nagrzanym do 190 st. C piekarniku przez 40 minut.
Komentarz dietetyka
Kulebiaki lwowskie to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Kulebiak zawiera dużą ilość węglowodanów prostych, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny