Kulebiaki
Opublikowano: 04.04.2022 r.
Mięso mielone wieprzowe, drożdże świeże, mąka pszenna i pieczarki – z tych składników powstaną pyszne kulebiaki. Chrupiące ciasto drożdżowe z aromatycznym farszem mięsnym, wzbogaconym o pieczarki oraz cebulę. Wszystko to przyprawione natką pietruszki i delikatną śmietanką kremową, tworzy danie, które smakuje obłędnie.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g
- Jajko - 3 szt.
- Cukier - 40 g (4 płaskie łyżki stołowe)
- Masło - 140 g
- Drożdże świeże - 70 g
- Cebula - 400 g (2 duże sztuki)
- Olej rzepakowy - 100 ml (niepełne pół szklanki)
- Mięso mielone wieprzowe - 1000 g
- Śmietanka kremowa 30% - 300 g
- Natka pietruszki - 20 g (1 mały pęczek)
- Pieczarki - 400 g (15 średnich sztuk)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, duża miska, papier do pieczenia, wałek, blacha
Przepis krok po kroku
- Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie z cukrem.
- Dodaj do nich łyżkę mąki i wymieszaj.
- Odstaw na 15 minut.
- Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj jajka, sól i roztopione masło.
- Wlej zaczyn drożdżowy i zagnieć gładkie ciasto.
- Ciasto przykryj ścierką i odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny.
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
- Rozgrzej na patelni olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
- Posiekaj pieczarki w kostkę i podsmaż.
- Dopraw farsz, dodaj na patelnię mięso i smaż przez 8 minut.
- Wlej śmietanę kremówkę i gotuj, aż sos nieco zgęstnieje.
- Posiekaj natkę pietruszki, dodaj do farszu i wymieszaj.
- Ciasto podziel na dwa kawałki i rozwałkuj na prostokąty.
- Wyłóż wystudzony farsz na kawałki ciasta i wyrównaj.
- Złóż brzegi do środka i zwiń ciasto jak makowiec.
- Umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wierzch posmaruj jajkiem rozbełtanym z wodą.
- Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 50 minut.
Komentarz dietetyka
Kulebiaki to potrawa zawierająca dużą ilość białka pochodzenia zwierzęcego. Jeśli chcesz, aby danie zawierało więcej błonnika pokarmowego, zamień mąkę pszenną na orkiszową lub żytnią. Potrawa zawiera dużą ilość węglowodanów prostych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny