Kulebiak z pieczarkami
Opublikowano: 26.09.2022 r.
Mąka pszenna, świeże drożdże, aromatyczne pieczarki i cebula to kluczowe składniki naszego kulebiaka z pieczarkami. Nie zapominajmy o śmietance kremowej i natce pietruszki, które dodają daniu wyjątkowego smaku i aromatu. Wszystko to razem tworzy pyszną i sycącą potrawę, idealną na rodzinny obiad czy kolację z przyjaciółmi.
Składniki dla 6 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g (2 szklanki)
- Cukier - 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
- Drożdże świeże - 40 g
- Mleko 3,2% - 200 ml (niepełna szklanka)
- Pieczarki - 400 g (15 dużych sztuk)
- Śmietanka kremowa 30% - 240 g
- Cebula - 200 g (1 duża sztuka)
- Natka pietruszki - 20 g (1 pęczek)
- Masło klarowane - 30 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, duża miska
Przepis krok po kroku
- W ciepłym mleku rozprowadź drożdże, łyżkę cukru i mąki.
- Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
- Przesiej mąkę pszenną do miski i dodaj zaczyn drożdżowy i sól.
- Zagnieć gładkie ciasto i odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia.
- Pieczarki pokrój w plastry.
- Pieczarki pokrój w plastry.
- Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę.
- Dodaj pieczarki na patelnię i smaż przez 6-7 minut.
- Wlej śmietanę i dopraw solą oraz pieprzem.
- Gotuj na średnim ogniu przez 4-5 minut.
- Dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.
- Ciasto rozwałkuj cienko i wyłóż na nie farsz.
- Zwiń w rulon i wierzch posmaruj roztopionym masłem.
- Piecz w nagrzanym do 190 st. C piekarniku przez 40 minut.
- Wystudź i pokój na porcje.
Komentarz dietetyka
Kulebiak z pieczarkami to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Kulebiak można przygotować także z mąki pełnoziarnistej. Będzie miał on wówczas niższy indeks glikemiczny.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny